Aż dwie duże imprezy połączone w
jedną całość odbywały się w dniu 26 maja na terenach rekreacyjnych w Bestwinie.
Był to powiatowy przegląd „Kulinarne Dziedzictwo” oraz X Bestwińskie Spotkania
Folklorystyczne, noszące od tego roku nazwę „Laski uOzgraj”. Wydarzenie to
przyciągnęło do Bestwiny przedstawicieli świata polityki, kultury, mediów, a
przede wszystkim miłośników regionalizmu, szeroko rozumianej „swojskości”,
wartej pielęgnowania bo przecież przypominającej o naszych korzeniach.
Pod dwoma
dużymi namiotami zaprezentowało regionalne produkty 31 Kół Gospodyń Wiejskich i
innych stowarzyszeń pochodzących z gmin naszego powiatu – Bestwiny, Porąbki,
Wilkowic, Wilamowic, Jasienicy, Czechowic – Dziedzic, Jaworza i Buczkowic. Jury
oceniające poszczególne potrawy miało więc naprawdę ciężko orzech do
zgryzienia. Jurorom przewodniczyła pani etnograf Barbara Rosiek, a w tym szesnastoosobowym
składzie gminę Bestwina godnie reprezentowali Bogusław Stolarczyk oraz Andrzej
Wojtyła. Ostatecznie statuetki za najbardziej tradycyjną potrawę nawiązującą do
kulinarnego dziedzictwa w każdej z konkursowych kategorii otrzymali: W kategorii
zupy: KGW Jaworze nr 2 za szczawiową
z jajkiem. W kategorii dania gorące KGW Meszna za bryję fasolową z kiszką. W
kategorii produkt KGW Zasole Bielańskie za kiełbasę domową. W kategorii ciasta
i desery KGW Janowice za placek drożdżowy z rabarbarem. W kategorii napoje i
nalewki KGW Buczkowice za miętówkę. Ponadto
Komisja wyróżniła potrawy przygotowane przez uczestników konkursu, którym
przyznano specjalne upominki od sponsorów oraz gadżety wydane w ramach
projektu.
Gdy goście
„Kulinarnego Dziedzictwa” nasycili się już smakołykami, a laureaci
nagrodami, można było rozpocząć
świętowanie X Beskidzkich Spotkań Folklorystycznych – cyklicznej imprezy
organizowanej przez Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji wraz z Regionalnym
Zespołem Pieśni i Tańca „Bestwina”. To właśnie członek tego zespołu, Sławomir
Ślósarczyk podjął się poprowadzenia „spotkań”. Na samym wstępie zaznaczył, że
nosić będą one nazwę „Laski uOzgraj” (czyt. Łozgraj), jako że mieszkańcy gminy
Bestwina należą do laskiej grupy etnicznej.
Impreza
obfitowała we wspaniałe występy profesjonalnie przygotowanych zespołów. Jako
pierwsza zaprezentowała się Orkiestra Dęta OSP Polanka Wielka. Niedługo później
z pieśnią na ustach na estradę wyszedł Zespół Regionalny „Jaworze”. Jeszcze nie
umilkły brawa po ich programie, a już nastąpiła zmiana klimatów na góralskie.
Zespół Regionalny „Polanka Makowska” z Makowa Podhalańskiego pokazał to co pod
Tatrami najlepsze – żywiołowość, barwne stroje, skoczną muzykę. A gdy i górale
zeszli ze sceny, gorąco powitano gości zza południowej granicy - Valašský
soubor „Troják” z Republiki Czeskiej. W stroju Czechów widoczne były wpływy
węgierskie, choć pewne elementy, takie jak kapelusz, były wspólne ze strojem
bestwińskim. Osobliwością instrumentarium „Trojáka” są bez wątpienia oryginalne
cymbały strunowe o naprawdę sporych gabarytach.
Na koniec
zatańczyła i zaśpiewała „Bestwina” prowadzona przez kierownika artystycznego i
choreografa Jana Kędzierskiego. Najpierw pole do popisu miała dziecięca część
Zespołu – nadzieja na to, że tradycje będą kultywowane w przyszłości. Później
przyszedł czas na tańce, przyśpiewki oraz grę młodzieży i dorosłych. Jak zawsze
wzbudziły aplauz publiczności, która zdążyła tłumnie zgromadzić się pod
estradą.
Całość zakończyła
się zabawą taneczną, do której przygrywał zespół „Puls”. Piękna pogoda
sprzyjała tańcom przeciągającym się do późnych godzin nocnych. Taki dzień
zostanie w pamięci jeszcze na długie lata. Smak potraw zapewne zainspiruje do
rozpoczęcia własnej przygody z kuchnią regionalną, natomiast występy zespołów –
do wstąpienia w ich szeregi. Do tego zresztą zaprasza ZR „Bestwina”.
Więcej zdjęć jak zawsze w mojej galerii:
https://picasaweb.google.com/106524494603743180268/26Maja2012PrzegladKulinarneDziedzictwoIBestwinskieSpotkaniaFolklorystyczne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz