Niniejszy blog w żaden sposób nie wyraża stanowiska jakiejkolwiek instytucji, partii, organizacji, a jedynie osobiste przemyślenia i poglądy autora. Nie jest też żadnym "oficjalnym blogiem", zrobiłem go po to by się dzielić z Wami wszystkim, co mnie interesuje. Życzę wszystkim miłego czytania!

niedziela, 12 sierpnia 2012

Na rybach... w Czechowicach - Dziedzicach

   Niecodzienna impreza trwała 12 sierpnia w Parku Miejskim w Czechowicach – Dziedzicach. Był to I Polsko – Czeski Jarmark Rybny, który zorganizowała Lokalna Grupa Rybacka „Bielska Kraina” przy współpracy z Urzędem Miasta oraz MDK Czechowice – Dziedzice.
   Celem „Jarmarku” było zaprezentowanie różnorakich działań związanych z rybactwem – począwszy od prezentacji gospodarstw, poprzez poznawanie rozwiązań technologicznych, aż po degustację produktów. Odwiedzający mogli zaznajomić się z ludźmi, którzy trudnią się hodowlą, przetwórstwem, promocją i handlem. Być może dzięki temu ryby zagoszczą na naszych stołach nieco częściej?



    Nie zabrakło rzecz jasna akcentów bestwińskich. Na jednym ze stoisk można było spotkać państwa Izabelę i Łukasza Maroszek reprezentujących swoje gospodarstwo rolno – hodowlane. Ciekawą ofertę pokazała piekarnia i cukiernia „Tysia”, zaś należąca do tych samych właścicieli restauracja "Tysiomania" wzięła udział w konkursie kulinarnym "Wielkie Gotowanie" i zajęła II miejsce. Naszych przedstawicieli osobiście odwiedził wójt gminy Bestwina Artur Beniowski, skarbnik LGR.




    Oprócz strawy dla ciała, wszystkich gości Jarmarku czekała prawdziwa uczta kulturalna. Wystąpiła Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Czechowic – Dziedzic, Teatr Muzyczny „Movimento”, „Country Kapela Drops” z Czech, zespół szantowy „EKT Gdynia”,  uczestnik programu „Must be the music – tylko muzyka” – Tomek Madzia z Jasienicy, finalista 3 edycji programu „Must be the music – tylko muzyka” Biały & Sadam. W godzinach wieczornych bawiono sie przy muzyce zespołu „Nega”.




     Obok sceny dzieciaki mogły spróbować swoich sił w konkursie „łowienia rybek”, unikalne potrawy przyrządzał mistrz kuchni Remigiusz Rączka, z kolei restauracje rywalizowały we wspomnianym konkursie „Wielkie Gotowanie”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz